Pasi indrumatori pentru CHITARA


Durerea degetelor si articulatiilor la incepatori – sfaturi pentru atenuare

Acest articol a fost scris pentru a sintetiza aceaste probleme si a gasi cele mai adecvate metode pentru inalturarea lor.
Una din cele mai importante probleme ale incepatorilor este  durerea in varful  degetelor si exfolierea unor straturi superficiale de piele. Fiecare din instrumente are un specific al ei. Precum violonistii au acel semn distinctive pe gat din cauza instrumentului, “boala degetelor chitaristului” va fi resimtita de fiecare tanar aspirant la acest instrument.
Rasfoind unele pagini pe internet, am fost mirat de multitudinea de sfaturi gresite si “idei” care ar putea ajuta un chitarist la inceput de drum.
Daca la mana dreapta este recomandat la inceput de drum sa folositi o pana, la mana stanga lucrurile sunt total diferite.
La chitara bass aceeasi problema va aparea atat la mana stanga cat si la mana dreapta la inceputul studierii tehnicii slap si nu numai.
Pentru ca durerea resimtita sa fie cat mai redusa si obisnuirea degetelor mainii stangi fata de corzi sa se faca rapid, iata CATEVA SFATURI:
- nu apasati niciodata pe corzi mai mult decat este necesar (am intalnit elevi care apasau in exces pe corzi provocand un vibrato prin apasare, acordul sau nota va suna fals, aceasta tehnica este total gresita si va duce in mod direct la dureri ale degetelor in mod inutil)
- studiati toate exercitiile cu o apasare minima dar eficienta (pentru a putea studia si performa pe o scena mai multe ore, este nevoie de o tehnica exacta si corecta a mainilor si degetelor, in lipsa acestora, anduranta degetelor si a mainilor va fi redusa, se va instala oboseala prematura degetelor si articulatiilor, chiar daca acasa sau la repetitie suntem pregatiti, pe scena randamentul chitaristului va fi redus drastic)
-  respectati indicatiile referitoare la durata maxima de studiu ( daca acoperiti durata medie de studiu nu este necesar sa dublati sau triplati aceasta durata, rezultatele se vor obtine in timp si nu veti putea obtine rezultatele dorite prin studiul indelungat al acelorasi exercitii)
-  cand a aparut o senzatie de disconfort, faceti o pauza, astfel incat aceasta sa dispara ( nu exista nici un remediu pentru atenuarea senzatiei de disconfort decat inlaturarea cauzei care a provocat-o);
-  in momentul in care au aparut umflaturi dureroase pe varful degetului, faceti o pauza pana cand acestea dispar, cantatul la chitara trebuie sa fie o activitate placuta nu o experienta neplacuta si dureroasa.
-  folositi crema de maini pentru o hidratare eficienta a pielii ( o piele uscata se va crapa mai usor si va deveni dureroasa mai repede decat cea hidratata);
-  nu bandajati partea dureroasa, nu aplicati unguente cu antibiotic sau solutii chimice pe acel loc ( am intalnit situatii in care unii elevi incepatori si-au aplicat pe degete diferite solutii chimice in ideea de a intari varful degetului, rezultatul fiind in mod logic un esec)
- nu uitati de unghiul corect de apasare al degetelor si folositi  doar pozitiile degetelor recomandate ( daca nu sunt respectate aceste detalii, veti deprinde in mod incorect toate tehnicile si va veti crea piedici in a canta eficient pe instrument)
lungimea unghiilor mainii stangi trebuie sa fie nimima astfel incat sa puteti apasa in mod corect pe corzi fara nici un efort.
reduceti tensiunea din articulatii si muschi la minim si cautati o pozitie relaxata, comoda dar eficienta in care sa puteti studia si canta ( daca instrumentul va fi cantat “ pe genunchi model Slash” sau “la piept” ca si John Petrucci, nu uitati ca fiecare chitarist trebuie sa studieze si sa isi gaseasca o pozitie comoda de executie, fie ca este solist sau chitarist ritmic, problema aceasta este de fond nu numai de forma). O pozitia incomoda sau nefireasca de executie va inrautati performantele oricarui chitarist.
Nu uitati ca nici un chitarist celebru nu trebuie luat ca model daca pozitia folosita de el nu va avantajeaza ( “vreau sa cant ca si Slash cu instrumentul “ la genunchi” dar nu pot sa cant nici un pasaj in aceasta pozitie). Pentru mine pozitia instrumentului pe corp, tehnica mainilor pe chitara sunt o reala“carte de vizita”. In functie de unele amanunte, imi pot da seama la ce nivel este orice chitarist si ce are de studiu pentru viitor.
- exersati forta de apasare in degete, articulatii si muschi cu ajutorul unor dispozitive cum ar fi GRIPMASTER HAND EXERCISER ( cu ajutorul lui veti intelege mai bine unghiul de apasare si pozitiile corecte asupra instrumentului).
reglati instrumentele cu o actiune (distanta dintre corzi si grif) minima si comoda. In loc sa va adaptati la un instrument de calitate slaba si cu actiune mare, incomoda, cautati sa folositi instrumente cu actiune comoda (un instrument reglat defectuos sau de calitate slaba cu actiune greoaie va va forma o falsa impresie de control cand veti canta pe un instrument mai bun).
dupa minim 4-5 luni de studiu intens si exersat constant, degetele se vor adapta, pielea se va intari si dupa aceasta etapa nu se vor mai exfolia mici straturi de piele ( daca faceti pauze in studiul instrumentului, durata de adaptare a degetelor se va mari proportional cu durata pauzelor) si vei putea sa consideri ca “botezul” tau ca si chitarist se va fi incheiat.

Spor la studiu fara dureri de degete si articulatii !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu